Zdravom ishranom do boljeg vida
U ovom zimskom periodu mučimo se sa suzenjem očiju i osjećajem žarenja, peckanja i zatezanja.Hrana koja nam pomaže da se izborimo sa suhim okom je hrana bogata dobrim aminokiselinama i vitaminom A. Ovi prozivodi čuvaju sluznicu vašeg oka i otklanjaju osjećaj nelagode u očima. Vitaminom A bogata je mrkva i poznato je da ona predstavlja namirnicu koja se najčešće koristi kao hrana za oči. Međutim, precijenjena su mišljenja da je treba jesti u ogromnim količinama kako bi se vid sačuvao. Pretjerivanje sa mrkvom vam nije garancija za besprijekoran vid jer su sasvim male količine dovoljne za normalno funkcionisanje oka. Vitamin A još možete unijeti ako se u vašim obrocima nađe slatki krompir, jetra, riba, mlijeko i mliječni proizvodi. Uz ove namirnice ključno je i svakodnevno unositi što više tečnosti. Putem vode izlučujemo štetne materije iz organizma, a do svih ćelija, pa tako i onih u oku, dopremamo hranidbene materije i štitimo ih.
Da biste zaštitili svoju žutu pjegu jedite što više obojenog (crvenog, žutog i zelenog) voća i povrća. Voće i povrće je posebno značajna hrana za oči jer je bogata karotenoidima i raznim antioksidantima. U karotenoidima se nalazi lutein čija je osnovna uloga da štiti centar za vid (žutu pjegu). Luteina ima najviše u špinatu, blitvi, kukuruzu, grašku, peršunu, a najviše antioksidanata je u zelenom lisnatom povrću i bobičastom voću poput maline, jagode i borovnice.
No comments:
Post a Comment